Suomen A-maajoukkueen EM-karsintaurakka pyörähtää käyntiin lauantaina Udinessa Italian vieraana. Huuhkajat voitti Kansojen liigassa oman lohkonsa ja selviytyivät siten jo vähintään jatkokarsintaan, joten pullat ovat hyvin uunissa kisapaikkaa ajatellen. EM-karsinnoissa vastaan asettuu Italian lisäksi muitakin kovia maita, joten tätä perinteistä väylää pitkin kisapaikan saavuttaminen olisi huippusuoritus, mutta ei missään tapauksessa mahdotonta.

Nuorennusleikkaus käynnissä

Roberto Mancini otti komennon Italian peräsimessä pettymykseen päättyneiden MM-karsintojen jälkeen. Joukkue on käynyt läpi pienimuotoisen nuorennusleikkauksen, mutta toki kokemusta on vielä valtavasti mukana muun muassa Giorgio Chiellinin ja Leonardo Bonuccin myötä. Mancini haluaa Italian pelaavan aiemmasta poiketen hyökkäävää jalkapalloa, mikä varmasti sopii joukkueen nuorille hyökkäyspään pelaajille. EM-karsintaformaattiin liitetty Kansojen liiga ei juurikaan vaikuta Italian kisamahdollisuuksiin, mutta takaportti on kuitenkin olemassa, jos karsinnat menevät täysin pieleen ja kisapaikkaa ei sitä kautta tule. Kansojen liigan lohkossaan Italia jäi kakkoseksi Portugalin voitettua lohkon ja Puolan jäätyä hännille. EM-karsinnoissa Italia on ilman muuta lohkon ennakkosuosikki ja olisi suuren kokoluokan yllätys, mikäli Azzurri ei kahden parhaan joukkoon selviytyisi.

Mancinin alaisuudessa Italia on käyttänyt lähes ainoastaan 4-3-3 -ryhmitystä, joka tosin pelinrakennus- ja prässivaiheessa muuttaa muotoaan. Harjoitusotteluissa ja Kansojen liigan peleissä kaikilla pelipaikoilla on ollut paljon kokeiluja, mutta runko alkaa pikku hiljaa vakiintua. Italian leiri koki ottelun alla pari kovaa kolausta, sillä Federico Chiesa ja Alessandro Florenzi joutuivat jäämään Suomi-ottelusta sivuun loukkaantumisten vuoksi. Lorenzo Insigne on niin ikään sairastuvan puolella, joten laitahyökkääjäosasto on ottanut toden teolla osumaa.

Kanervan johdolla…

Suomi lähtee Markku “Rive” Kanervan ohjastuksessa luovimaan kohti EM-kisapaikkaa erinomaisesti menneen ja lohkovoittoon päättyneen Kansojen liigan jälkeen. Karsinnoissa vastaan asettuu Italian, Bosnia & Hertsegovinan ja Kreikan kaltaisia kovia maita, mutta Kansojen liigan lohkovoitto avaa Suomelle nyt aivan uudenlaisen mahdollisuuden lopputurnauspaikkaan, mikäli karsinnoista ei kisoihin suoraan selvitä. Lauantaina karsintojen avausottelussa vastaan asettuva Italia tarjoaa Huuhkajille heti kättelyssä valtavan kovan testin ja hyvä tulos kenties antaisi sysäyksen upealle karsintarupeamalle, joka johtaa vuoden 2020 EM-kisoihin.

Kanervan pelaajavalinnat ovat herättäneet karsintojen alla paljon keskustelua. Huuhkaja-ryhmä on kärsinyt erityisesti laitapuolustajien loukkaantumisista ja mukaan on nostettu pelaajia, joilla ei välttämättä ole enää näin koviin peleihin valtavasti annettavaa. Jere Uronen ja Jukka Raitala ovat toki hankalia korvattavia eikä hyviä vaihtoehtoja korvaajiksi oikeastaan juuri ole. Loukkaantumiset ovat vaivanneet myös muilla pelipaikoilla, sillä esimerkiksi Teemu Pukin tutkapariksi muovautunut Jasse Tuominen ja hiljattain pitkän pelikieltonsa selättänyt Roman Eremenko joutuivat myös jättäytymään karsintapeleistä sivuun. Isoja kysymysmerkkejä kohdistuukin juuri hyökkäykseen ja laitapelaajien paikoille. 2000-luvulla Suomen akilleen kantapää on ollut juuri laadukkaiden laitapakkien ja laitalinkkien puute eikä tuohon ongelmaan oikein vieläkään ole löydetty hyviä lääkkeitä. Italiaa vastaan Juha Pirinen ja Albin Granlund nappaavat laitapakkien paikat ja kärjessä Pukin kanssa viilettänee joko Fredrik Jensen tai jo kangistumaan päin oleva Kasper Hämäläinen. Lukas Hradecký maalissa ja kapteeni Tim Sparv tulevat olevaan Azzurria vastaan avainasemassa, sillä tolppien välissä vaaditaan kivikovan vastustajan edessä venymistä ja Sparv on keskikentän ytimessä paljon vartijana rauhoittavana ja puolustusta suojaavana pelaajana. Hirmuvireiseen Teemu Pukkiin kiinnittyvät totta kai katseet hyökkäyspäässä.

Italia saatava turhautumaan

Italian ennakkosuosikkiasema on lauantaina selviö. Vaikka hyökkäyksestä puuttuu pelaajia, on paikkaajien taso sen verran kova, että taso ei juurikaan kärsi. Suomi on varmasti alussa vastaanottava osapuoli, mutta ottelun edetessä Huuhkajille avautunee myös mahdollisuuksia satuttaa Italiaa. Mancini ryhmittää puolustettaessa joukkonsa tiiviiksi pakaksi, jolloin nopeilla puolenvaihdoilla Italian muotoa on mahdollista venyttää epätasapainoon, jolloin esimerkiksi Pukille avautuu tilaa maalintekoon. Italia pyrkii pelinrakennusvaiheessa juoksuttamaan Suomen kärkiparin puhki, mihin Kanerva on todennäköisesti kiinnittänyt jo huomiota ja tukea saadaan laidoilta.

Jos ottelu etenee pitkään tasalukemissa, näkyy jonkinasteista turhautumista varmasti kotijoukkueen otteista, mikä voi osoittautua Suomelle edulliseksi. Alussa onkin pysyttävä erityisen tarkkana ja pidettävä oma pää puhtaana, sillä Italian onnistuessa aikaisin maalinteossa on Suomelle luvassa hyvin hankala iltapuhde.

Historia..

Kun katsoo historiaa, Huuhkajat ei ole varsinaisesti suosikki Italiassa. Edellinen voitto Italiasta tuli vuonna 1912 ja edellinen maali Italiaa vastaan tuli vuonna 1977. Mutta, se on historiaa. Italia pesee kasvojaan, kovavireinen Suomi on siihen paskamainen vastus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here