Viime päivinä on kirjoitettu upeasta asiasta, kun Palloliitto päätti maksaa samat korvaukset sekä miesten että naisten maajoukkuepelaajille. Jostain syystä viestintä on ollut harhaanjohtavaa, on puhuttu tasa-arvoisesta korvauksesta, joka on täysin väärää puhetta. Sillä saa varmasti paljon hyväksyntää, mutta totta se ei ole. En ymmärrä miksi asioita ei voida kertoa kuten ne ovat. Kyse on tulonsiirrosta miehiltä naisille. Siinä ei ole mitään väärää, se on erittäinkin upeaa ja vastuullista toimintaa lajin sisällä. Enemmän arvoa luova osapuoli satsaa ja tukee toista ja luo tälle merkittäviä mahdollisuuksia kasvaa ja harjoittaa ammattia, josta koko laji hyötyisi.

Huippu-urheilussa ei ole tasa-arvoa tai tasa-arvoisia palkkoja. Palkat perustuvat lajin, joukkueen tai urheilijan luomaan arvoon, ei tasa-arvoon.

Samasta työstä pitää maksaa sama korvaus. Allekirjoitan täysin, se on tasa-arvoista. Huippu-urheilussa ei ole olemassa samaa työtä. Miesten ja naisten maajoukkue eivät tee samaa työtä, joukkueet kilpailevat eri sarjoissa, erilaisin karsintajärjestelmin, erilaisilla mediasopimuksilla ja monilla muilla erilaisilla mittareilla, lajin nimi on sama. Työ on hyvin samankaltaista, lajin nimi on sama, mutta samaa työtä se ei ole.

Väite, ettei maajoukkuetoiminta ole liiketoimintaa, sekin on hyvin harhainen. Maajoukkuetoiminta on liiketoimintaa ihan siinä missä seuratoimintakin, jopa huomattavasti suurempaa. Maajoukkuetoiminta nostaa myös pelaajien omaa arvoa. Huuhkajat lienee ylivoimaisesti Suomen tuottavin liiketoiminta jalkapallossa. Viimeiseen viiteen peliin on myyty 70 000 lippua. Huuhkajat on Palloliiton ylivoimaisesti eniten arvoa ja resursseja luova tuote.

Jotkut syyttävät jopa maksavaa yleisöä vääränlaisesta arvon luomisesta, eivät muka ymmärrä maksaa oikein. Maksavan yleisön syyttäminen on suurin mahdollinen virhe. Yleisö maksaa siitä mikä kiinnostaa, valinta on jokaisen oma.

Naisurheilussa on iso kasvun mahdollisuus. Naisten jalkapallon MM-kisat oli tästä mahtava esimerkki. Olosuhteet olivat kunnossa, katsomot täynnä, pelin taso oli loistavaa ja media söi kädestä. Fantastisesti hoidettu.

On upeaa, että miesurheilu on nyt tätä kasvua aktiivisesti tukemassa. Huuhkajien kapteenin Tim Sparvin toiminta on ollut tässä esimerkillistä. Lopulta naisurheilun arvon määrittää naisurheilu itse. Sen, kuinka paljon se kiinnostaa maksavaa yleisöä. Jotta aito kasvun mahdollisuus pystytään luomaan, on tärkeää puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Koskaan aiemmin ei naisurheilulla ole ollut näin suurta mahdollisuutta kasvattaa arvoaan. Paras tapa tukea tätä kasvua on ostaa lippu oman paikkakunnan naisjoukkueen matsiin tai naisten maajoukkueen matsiin. Seuraavat naisten EM-karsintamatsit pelataan lokakuussa Vaasassa ja marraskuussa Helsingissä. Liput maksavat 4-10 euroa. Huuhkajien peliin et yhtä halvalla pääse, koska huippu-urheilu ei ole tasa-arvoista.

– Aleksi Valavuori

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here